10 de nov. 2014

No t'oblidis dels seus ulls!


Quan parlem de la salut dels fills, de ben segur que tots tenim clar quan ens toca revisió amb el pediatre (tot i que segur que alguna vegada se’ns passa, sobretot quan es van fent grans); som conscients de la importància d’una bona higiene bucal per evitar visites al dentista que no siguin revisions (així no haureu de descobrir què vol dir l’horrorosa paraula pulpotomia), i segur que teniu el carnet de vacunes ben controlat.




Amb un pare que porta ulleres i una mare especialment miop, no és d’estranyar que sempre em fixi si les petites hi veuen bé o presenten algun problema visual. Així que em vaig quedar tranquil·la quan a la revisió de l’any passat amb el pediatre no vam detectar res anormal. Però aquest any, en assabentar-me de la campanya de salut visual de la Fundación Alain Afflelou, que aquest any es dedicava a l’anomenat “ull gandul” (ambliopia), vaig pensar que era una nova prevenció (i per cert, fan les ulleres gratuïtes en cas que els nens – de 5 a 7 anys – les necessitin).  Gràcies al díptic informatiu, vaig aprendre que a Espanya, entre el 3 i el 5% de nens pateix ambliopia, i el més alarmant, que el 50% dels pares ho desconeix. Afecta sobretot a nens menors de set anys. L’ull gandul és una pèrdua parcial de visió en un dels dos ulls, de manera que la vista del nen no es desenvolupa de manera normal. 

Com es detecta? A vegades no hi ha cap símptoma de problema visual, però podem notar que tanquen un ull o se’l tapen; entretanquen els ulls per veure-hi millor; picor d’ulls i fins i tot mals de cap; s’apropa molt al televisor o als llibres, entre d’altres.


Així que vaig mentalitzar a les petites i vam anar a fer la revisió a una de les òptiques de la cadena. Ens van tractar molt bé i les nenes (tot i que d’entrada estaven una mica nervioses), van estar especialment encuriosides amb els aparells. Estaven orgulloses de contestar totes les lletres, i quan alguna d’elles no ho veia del tot bé perquè eren massa petites, l’altra es “xivava”. Vam sortir amb una nova revisió feta i amb la tranquil·litat que hi veuen bé. Molt important, oi?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada