9 de des. 2012

El viatge del Tió


Ho teníem tot preparat. Feia dies que els hi dèiem que el Tió ja devia haver sortit del bosc on viu durant l’any per venir xino-xano cap a casa. I aquest matí, quan anàvem a sortir per anar a passejar, se l’han trobat a l’entradeta, davant de l’ascensor. S’han quedat de pedra, però han somrigut, i han anat a abraçar-lo directament. Emocionades, han anat a buscar l’estoreta que li posem a sota i ja li han buscat el seu lloc al menjador. S’han preguntat si tindria gana. Hem quedat que no, que només menja a la nit, i que ja li prepararan alguna cosa de sopar.

Hem agafat el cotxe i les seves converses han girat tota l’estona al voltant del Tió. L’Estel pensa que estava molt cansat, però l’Ona no ho veu tan clar: “Jo crec que deu haver vingut en cotxe”. “No pot ser, perquè té potes i ha vingut a peu i no podria agafar el volant”, li respon l’Estel. Hem trucat a tota la família per explicar-los que el Tió ja ha arribat a casa. No sé si podrem aguantar tanta excitació fins la nit de Nadal!

Una tradició amb segles d’història, que a dia d’avui, és la que més “atrapa” a l’Ona i l’Estel. Els hi encanta! Tradicionalment podia ser un tronc, o una soca, però ara s’ha convertit en un personatge amb cara, ulls, boca i barretina. Uns dies abans de Nadal se’l comença a engreixar, i així, la Nit de Nadal li donarem cops amb el bastó, cantant la tradicional “Caga Tió, avellanes i turró, si no vols cagar... garrotada va!” (una de les múltiples variants de la cançó). Tradicionalment, el Tió cagava petits regals, com neules, turró o petites joguines. Ara molta gent ho aprofita i fa alguns dels grans regals de Nadal. A casa, el Tió porta només alguns regalets, perquè nosaltres esperem els Reis amb molta il·lusió. I a més, l’Ona i l’Estel van néixer a mitjans de desembre, per tant, s’acumulen masses coses ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada